Tour & Travel

Heritage Tour ke tempat tempat peninggalan sejarah Kesultanan Riau Lingga iaitu:-

(1) Daik Lingga yang juga dikenali sebagai Bunda Tanah Melayu yang terdapat Gunung Daik bercabang tiga, air terjun Resum serta banyak tempat tempat menarik dan alam semula jadi yang indah.

(2) Batam yang merupakan kota terbesar di Kepulauan Riau, mempunyai banyak tempat tempat yang menarik seperti pantai yang indah, resort, spa, restaurant, cafe dan sebagai nya.

(3) Pulau Penyengat yang merupakan bekas pusat pemerintahan Kesultanan Riau Lingga seperti Masjid Sultan Riau yang dibina pada tahun 1832, Istana Kedaton dan lainnya.

(4) Natuna mempunyai pantai yang indah serta air lautnya yang jernih dan keindahan alam semula jadi telah menjadikannya tempat yang diminati ramai pengunjung untuk datang bersantai.

(5) Anambas yang terletak dekat Natuna juga mempunyai pantai yang indah serta air lautnya yang jernih dan keindahan alam semula jadi telah menjadikannya tempat yang diminati oleh penyelam skuba.

(6) Tanjung Balai – Karimun juga mempunyai banyak tempat yang menarik, pantai yang indah serta tempat alam semula jadi yang sesuai untuk bersantai.

Daik Lingga

Bunda Tanah Melayu yang terdapat Gunung Daik bercabang tiga, air terjun Resum serta banyak tempat tempat menarik dan alam semula jadi yang indah.

Batam

Kota terbesar di Kepulauan Riau, mempunyai banyak tempat yang menarik, pantai yang indah, resort, spa, restaurant, cafe dan sebagainya.

PulauPenyengat

Di bekas pusat pemerintahan Kesultanan Riau Lingga terdapat banyak peninggalan sejarah seperti Masjid Sultan Riau, Istana Kedaton dan lainnya.

Natuna

Pantai yang indah serta air lautnya yang jernih dan keindahan alam semula jadi menjadikan nya tempat yang diminati ramai pengunjung untuk datang bersantai.

Anambas

Anambas yang terletak berdekatan Natuna juga mempunyai Pantai yang indah serta air lautnya yang jernih menjadikan nya tempat yang diminati oleh penyelam skuba.

Karimun

Tanjung Balai di Karimun juga mempunyai mempunyai banyak tempat yang menarik, pantai yang indah, serta tempat alam semula jadi yang sesuai untuk bersantai.