Lambang Kesultanan Riau Lingga

Lambang Kesultanan Riau Lingga yang di buat daripada ukiran kayu sewaktu pemerintahan Yang DiPertuan Muda Riau Ke 10, Raja Muhammad Yusuf Ibni Raja Ali pada tahun 1887 masihi. Makna pada Lambang Kesultanan Riau Lingga adalah sebagai berikut:

BARIS PERTAME dalam jata يَا غَارَةَ اللهِ أَحْلِي عَقْدَ مَا رَبَطُواْ YA GHARATaLLAHi AḪLI `AGDa MA RABATÛ Ertinye: Wahai Serangan Allah!!! Lucutkanlah ikatan yang telah mereke tambat… BARIS KEDUE dalam jata وَشَتِّتِي شَمْلَ أَقْوَامٍ بِنَا اخْتَلَطُواْ WA SYATTITI SYAMLa AGWÂMin BINAKHTALAṮÛ Ertinye: Dan hancorkanlah perhimponan bangse-bangse yang pasti merosakkan kami. BARIS KETIGE dalam jata اللهُ أَكْبَرُ سَيْفُ اللهِ قَاطِعُهُمْ ALLAHu AKBARu SAIFuLLAHi GÂṮI`UHUM Ertinye: Maha Besarlah Allah!!! Pedang Allah pasti memenggal mereke… BARIS KEEMPAT dalam jata وَكُلَّمَا قَدْ عَلَواْ فِي أَمْرِهِمْ هَبَطُواْ WAKULLAMA GAD `ALAÛ FI AMRiHIM HABIṮÛ Ertinye: dan acapkali mereke mendaki dalam urusan mereke, make mereke pasti terhempas jatoh.

ini bahagian kedue (MEHKOTE): tertulis name Junjungan Besar, MUHAMMAD, pereke jata menggunekan kaedah, “bayang tekap”.

ini bahagian ketige (SINGE DI KIRI DAN KANAN JATA): SINGE KANAN نَصْرٌ مِنَ اللهِ وَفَتْحٌ قَرِيْبٌ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِيْنَ NAŞRun MINaLLAHi WA FATḪun GARĪBun WA BASYSYIRiL MU-MINEEN Ertinye: Bantuan Dari Allah Dan Kemenangan Yang Hampir, Make Sampaikan Berite Gembire Ini Kepade Orang2 Yang Senantiase Beriman. SINGE KIRI: adelah “tekap bayang” dari singe yang kanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *